Visie

Vooruitkijkend is Thrivallab over 5 jaar een vaste plek waar mensen een zelfvoorzienende leefomgeving creëren. De community bestaat uit 7 huisjes (eigenaren) waar kennisdeling, inspiratie en een toekomstig bestendig leven centraal staat.

Hallo mijn naam is Jan-Willem

Sinds januari 2023 ben ik begonnen met het realiseren van Thrival Lab. Vanuit de Kroon in Rotterdam ontstond de vraag iets met de buitenruimte te gaan doen met tiny houses na het vertrek van Culture Campsite. Deze kans wilde ik grijpen en zo mijn ideeën te gaan testen rondom zelfvoorzienend leven.

Leven in een tiny house

Als één van de pioniers in Nederland hebben Noortje en ik vanaf mei 2017 in een tiny housy gewoond. We zijn begonnen met de bouw van het huisje in 2016 in de RDM loods op Heijplaat. Daar zijn we ook in eerste instantie gaan wonen waarna wij de vraag kregen naar een mooi landgoed te komen in Dronten.

Op Roggebotstaete hebben we leren leven met de natuur om ons heen. Het was heerlijk vanuit de verbinding met de elementen te leven. Wij waren off-grid dus ook sterk afhankelijk van regenwater, zonuren, brandhout en compostmogelijkheden. 

We hadden daar gelukkig ook een hoop voorzieningen waar we op terug konden vallen in tijden van extreme droogte of sombere maanden. Voor ons verblijf betaalden we door te helpen met het natuurbeheer van dit regeneratieve landgoed.

Jammergenoeg konden we hier niet langer verblijven door wijzigende voorwaarden. Dit heeft ons weer terug gebracht naar het Rotterdamse, waar het nieuwe avontuur ons wacht dat nu Thrival Lab heet.

Tijdens de bouw van ons huisje ben ik begonnen met de Tiny House Academy. Met mijn achtergrond als architect en ervaring met ons eigen tiny house leek het mij een goed idee anderen te helpen met het proces.

In eerste instantie ben ik een werkplaats begonnen waar ik zelfbouwers kon ondersteunen in de vorm van advies en ontwerp. Na de eerste 3 huisjes kwamen er helaas geen nieuwe projecten waardoor ik mij ben gaan richten op les geven in het ontwerpen. Dat was een gouden greep dat veel potentie losmaakte voor de toekomst.

Helaas heb ik door samenloop van omstandigheden de keuze gemaakt de Academy te verkopen. Gelukkig hebben ex-cursisten het stokje weten over te nemen en kan ik mij gaan richten op de volgende stap die alles te maken heeft met levensstijl. 

Thrival lab (FC Icon 1)

Thrival Lab

Het hele tiny house avontuur heeft mij een hoop inzichten gegeven. Op het landgoed was ik al begonnen met de volgende stap: Het vinden van een stuk land waar ik met een community een zelfvoorzienende leefomgeving kan vormgeven. Ik had mijzelf in 2022 nog twee jaar gegeven dit plan tot realisatie te brengen, maar het leven had mij nog wat lessen te leren. 

Na onze “noodgedwongen” terugkomst in Rotterdam kreeg ik de kans aan de slag te gaan in de buitenruimte van de Kroon. Toen is het idee ontstaan Thrival Lab op te zetten. Voor mij is dit een leefomgeving waar ik lekker kan experimenteren op uiteenlopende thema’s.

Zo heb ik daar nu mijn eigen huisje verbouwd tot een concept wat ik een “vertical earthship” noem. Het maakt gebruik van de massa onder het huisje waar in de winter energie in opgeslagen kan worden. Ik ben ook van plan een bouwmethode te gaan testen die schroeven overbodig maakt, waardoor de houten balken ongeschonden blijven. Ieder volgend huisje gaat straks een ander thema onderzoeken dat raakt aan zelfvoorzienend leven.

Ondertussen is thrival lab ook een plek waar ik andere mensen kan uitnodigen te proeven aan een alternatieve levensstijl. Even weg zijn uit je vertrouwde omgeving zodat je weer nieuwe mogelijkheden kunt zien in je eigen leven. Dit doe ik door het verblijven in bijzondere tiny houses aan te bieden en inspirerende workshops te geven.

Thrival Lab is dus echt een lab waar van alles getest en geprobeerd kan worden. Door verblijf, verbreding en verbinding aan elkaar te koppelen ontstaat er een beweging van waaruit een toekomstbestendige leefomgeving gezocht en gecreëerd kan worden. Het is dan ook mijn vurige wens andere gelijkgestemden te vinden waarmee ik de toekomst vorm kan geven. Dus voor mij is iedereen die te maken krijgt met Thrival Lab een potentieel buurmens.

Ik hoop je snel te ontmoeten!

Groet,
Jan-Willem