De basis staat

Na het plaatsen van het “bovendeel” van de woning was het zaak de boel in de basis dicht te krijgen. Zowel rond de fundering als de houten bovenbouw.

Alle kozijnen zijn herplaatst en alle open delen van hout houtskelet zijn weer dichtgezet. Een flinke klus aangezien alle basis materialen eerst los moesten komen van vroegere constructies. Dit laat het proces flink vertragen, maar uiteindelijk is het fijn dat er zoveel mogelijk hergebruikt kan worden. De volgende fase van de bovenbouw is het aanbrengen van elektra en al te beginnen met verwerkzaamheden.

Ter plaatse van de fundering moesten er eerst een hoop buizen aangebracht worden. Dit zijn vloerverwarmingsbuizen die straks warmte van de kachel zullen overdragen naar de geïsoleerde massa. Dit is de essentie van waar het concept over gaat. Het isoleren van een massa grond (in dit geval gestapelde betonplaten) onder de woning en het opslaan van warmte. 

De buizen zitten helemaal onder de stapel betonplaten, tegen de betonplaten (zoals op de foto te zien is) en zullen straks ook op de betonplaten komen. Daarmee ontstaan er 3 verschillende circuits zodat er geëxperimenteerd kan worden met verdeling van de warmte. 3 sensoren op verschillende hoogtes zorgen ervoor dat er ook wat data in de gaten gehouden kan worden. 

De laatste fase om de basis in orde te krijgen was het aanbrengen van de isolatie rondom de betonmassa. Hiervoor zijn hergebruikte PIR platen gebruikt die daarmee een waterdichte barrière vormen tussen de massa binnen en de massa buiten het huis. Er komt dus nog grond rondom deze platen. Maar daarvoor moet er eerst nog een keldervloer aangebracht worden.

Daarmee zal er in de volgende fase ook al wat techniek verplaatst kunnen worden naar de kelder. Stay tuned

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *